شیوع بیماری
بیمار) خانمی 28 ساله هستم که از 6 ماه پیش دچار ترش کردن و همچنین احساس سوزش سردل، خصوصاً پس از خوردن غذا می شوم. البته اشتهایم خوب است و تغییرات وزن هم نداشته ام. گاهی این حالت با تهوع همراه است. لطفاً مرا راهنمایی کنید.
ریفلاکس(REFLUX) بیماری می باشد که حدود 40 درصد افراد جامعه را گرفتار می کند و در 15 درصد موارد، این بیماری به شکل شدید و آزار دهنده است. در این بیماری اسید معده به همراه غذا، از معده به مری برمی گردد(مانند تصویر بالا) و مردم بعد از خوردن غذا، احساس لذت و رضایت ندارند. ریفلاکس یکی از بیماری های شایعی است که مردم از ترش کردن شکایت دارند و از احساس زندگی مطلوب و لذت بخش رنج می برند.
شایع ترین علامت این بیماری ترش کردن و سوزش سردل می باشد و از علایم دیگری که کمتر شایع می باشد داشتن حالت تهوع، استفراغ، درد سینه و گلو، بعضی اوقات گوش درد، سرفه و حتی تشدید حملات آسمی در بیماران مبتلا به آسم می باشد.
هم چنین داشتن خشونت صدا و به ندرت احساس گیرکردن غذا در مری (دیسفاژی) نیز در این بیماران دیده می شود.
از مهم ترین عوامل زمینه ساز یا تشدید کننده این بیماری می توان به عواملی مانند عادات زندگی، عادات غذایی، مصرف داروها و چاقی اشاره کرد.
با توجه به این که چاقی در کشورهای در حال توسعه روز به روز در حال افزایش می باشد، این بیماری نیز در این جوامع بیشتر دیده می شود. ولی خوشبختانه، با کاهش و تنظیم وزن، علایم این بیماری قابل کنترل و درمان می باشد.
از عوامل غذایی که با بیماری ریفلاکس در ارتباط است می توان به مصرف غذاهای پرچرب اشاره کرد. از عوامل دارویی می توان به مصرف نیترات ها و کلسیم بلاکرها اشاره کرد که مصرف بیش از اندازه این مواد باعث تشدید بیماری ریفلاکس می شوند.
غالباً برای تشخیص این بیماری نیاز به استفاده از وسیله تشخیصی خاصی نمی باشد، چون علایم بارز این بیماری ترش کردن می باشد که خود بیماران این نکته را ذکر می کنند. ولی در بعضی از موارد برای تشخیص قطعی می توان از آندوسکوپی و گرافی باریوم سوالو (Barium Swallow) و PH متری استفاده کرد.
سرفه مزمن هم از علامت های نسبتاً شایع بیماری ریفلاکس می باشد که ممکن است با بیماری های ریوی اشتباه شود و در بیماران مبتلا به آسم، ریفلاکس می تواند باعث تشدید علایم آسم شود.
این بیماری معمولاً در افراد چاق و افرادی که از رژیم های غذایی پرچرب و کالری زیاد استفاده می کنند دیده می شود. هم چنین در بیمارانی که دچار فتق مری می باشند، نیز احتمال بروز ریفلاکس بیشتر است.
از عوامل تشدید کننده این بیماری می توان به عواملی مانند خوردن غذاهای سنگین و خوابیدن زود هنگام بعد از مصرف غذای سنگین و حجیم اشاره کرد.
این بیماری در آقایان سفید پوست با شیوع بیشتری نسبت به خانم ها و دیگر نژادها دیده می شود.
ادامه دارد...
دکتر علیرضا خلیلیان- متخصص بیماری های داخلی و فوق تخصص گوارش و کبد
استادیار دانشگاه علوم پزشکی همدان
توصیه هایی برای مبتلایان به سوزش سر دل
مصرف قهوه و چای پر رنگ در بروز زخم معده نقش دارند
همه ما در زندگی روزمرهمان حالت ترش کردن یا سوزش سردل را تجربه کردهایم و بسیاری نیز به راحتی از کنار آن گذشتهایم و با یک لیوان آب، شیر یا شربت آلومینیوم ام.جی.اس آن را درمان کردهایم اما شاید ندانید که این علامت در صورت تداوم، نشانه بیماری خطرناکی به نام ریفلاکس است که میتواند حتی موجب سرطان مری شود. برای آشنایی بیشتر با این مشکل شایع به سراغ دکتر ایرج خسرونیا، متخصص بیماریهای داخلی و رییس جامعه متخصصان داخلی ایران رفتیم تا سوالاتمان را از ایشان بپرسیم.
افرادی که دچار سوزش سردل هستند اغلب از ترش کردن شکایت میکنند. به نظر شما این مشکل نوعی بیماری است یا اینکه طبیعی به شمار میرود؟
به احتمال زیاد شما نیز تا به حال احساس ناخوشایند ترش کردن را تجربه کردهاید. این فرآیند که به علت برگشت محتویات معده به ویژه اسید به داخل مری ایجاد میشود، در حدود پنج تا هفت درصد مردم جامعه را مبتلا میکند.آیا به جز ترش کردن و احساس جوشش در پشت جناغ سینه، این بیماری علامت دیگری نیز دارد؟
بله، احساس جوشش در پشت جناغ سینه شایعترین علامت این بیماری است، اما آروغ زدن مکرر، خشکی و تلخی مزمن دهان، افزایش ترشحات بزاق دهان و جمع شدن آب در دهان، درد پشت جناغ سینه، گرفتگی صدای صبحگاهی و خسخس سینه، پوسیدگی سریع دندانها و همچنین برگشت محتویات معده به دهان و اختلال و درد در بلع غذا(در موارد پیشرفته و شدید بیماری) از دیگر علایم این بیماری به شمار میرود.گاهی این علایم به معنی تشخیص حتمی تلقی میشود؟
همانطور که اشاره کردم، علایم این بیماری بسیار متنوع است و بسیاری از آنها حداقل یک بار در طول زندگی تجربه میشوند، ولی باید توجه داشت که بروز گاهبهگاه این علایم نمی تواند بیماری تلقی شود، بلکه ترش کردن بیش از دو تا سه بار در هفته و وجود حالت مزمن علایم یاد شده میتواند حاکی از بیماری مزمن ریفلاکس یا برگشت اسید معده به مری باشد.ساز و کار این بیماری چگونه است؟
ساز و کار این بیماری از بین رفتن عملکرد صحیح دریچهای است که بین معده و مری قرار دارد و در حالت طبیعی مانع برگشت محتویات معده به مری میشود. همچنین صنعتی شدن زندگی انسانها و به دنبال آن کمتحرکی، چاقی، مصرف فستفودها(غذاهای آماده و فوری) و غذاهای کنسروی شیوع بیماری ریفلاکس را افزایش داده است.اهمیت تشخیص و پیشگیری از بیماری ریفلاکس چیست؟
بسیاری از مردم بر این باورند که ترش کردن چند بار در هفته آنقدر اهمیت ندارد که نیاز به مراجعه به پزشک داشته باشد، ولی باید توجه داشت که بیماری ریفلاکس در صورت درمان نشدن میتواند عوارض مهمی در پی داشته باشد.مهمترین این عوارض شامل چه مواردی میشود؟
نخست ایجاد جراحت در مری است، به طوری که محتویات معده به علت خاصیت اسیدی میتواند موجب آسیب به سلولها شود. جدار معده دارای ساز و کارهای دفاعی متعددی برای جلوگیری از صدمه اسیدی است، ولی جدار مری چنین خاصیتی ندارد و تماس مداوم اسید با آن میتواند به جراحتهایی در مخاط مری منجر شود که به آن ورم انتهای مری یا ازوفاژیک میگویند. جراحتهای حاصل از برگشت اسید به مری در صورت درمان نشدن پیشرفت میکند و ممکن است به زخم در مری منجر شود.عارضه دیگر، تنگی مری و گیر کردن غذا در مری است. بروز زخم و جراحت در مری ممکن است موجب تنگی انتهای مری شود و عبور غذا را با مشکل مواجه کند. این عارضه اغلب در ریفلاکسهای شدید و طولانی مدت ایجاد میشود.
تغییر ماهیت بافت انتهای مری نیز از عوارض دیگر است. در اثر تحریک مداوم اسید در مری، سلولهای مخاط مری ممکن است تغییر ماهیت دهند و به اصطلاح مری بارت ایجاد شود که برای بروز سرطان مری بسیار مستعد است و مهمترین عارضه نیز ایجاد سرطان مری است که در نهایت بعد از سالها ریفلاکس و ایجاد بارت در مری احتمال بروز سرطان مری در فرد افزایش مییابد.
با توجه به اینکه این بیماری حتی میتواند به سرطان مری منجر شود، چه توصیههایی برای تشخیص و درمان به موقع آن دارید؟
هر فردی که بیش از دو تا سه بار در هفته علایم یاد شده را که مهمترین آن ترش کردن و جوشش پشت جناغ است تجربه کند، باید به پزشک مراجعه کند. در صورت سن بالای 40 سال، طول کشیدن علایم بیشتر از پنج سال، احساس گیر کردن غذا یا کاهش وزن باید برای بررسی عوارض احتمالی، اقدامات تشخیصی از جمله اندوسکوپی انجام شود، ولی در صورتی که سن فرد کمتر از 40 سال و مدت شروع علایم کمتر از پنج سال باشد، توصیه می شود در دورهای چهار تا شش هفتهای با تجویز پزشک از داروهای آنتیاسید استفاده شود.به جز درمان دارویی، چه توصیههایی از نظر رژیم و عادات غذایی خاص برای این افراد دارید؟
افرادی که دچار چنین مشکلی هستند، بهتر است از دراز کشیدن بلافاصله پس از مصرف غذا پرهیز کنند. از مصرف غذاهای حجیم و پرچرب و پرخوری خودداری کنند. همچنین از مصرف مایعات زیاد همراه غذا اجتناب کنند و بیش از حد قهوه، شکلات و نوشابههای گازدار نخورند. هنگام خواب نیز توصیه میشود سر و شانهها 15 درجه بالاتر از کمر قرار گیرد. به همین دلیل برای مثال، با گذاشتن پتو زیر تشک یا شیبدار کردن تخت میتوان این کار را انجام داد. همچنین باید از پوشیدن لباسهای تنگ و کمربند سفت هنگام غذا خوردن و تا دو ساعت بعد از صرف غذا پرهیز شود.
|
وجود شرایط نامناسب در محیط کاری، عدم توجه به موارد ایمنی هنگام کار با رایانه و استفاده بیش از حد از این ابزار ممکن است در بلند مدت سبب بروز بیماریها و ناهنجاریها شود...
بحث مهمی که در این زمینه مطرح است، دانش ارگونومی رایانه میباشد که شامل مطالعه و بررسی عوامل انسانی در ارتباط با رایانه و شیوههای تطبیق ابزارها و وسایل کار با بدن فرد است تا از بروز اثرات ناهنجار جلوگیری شود.
درچند سال اخیر تولیدکنندگان تجهیزات رایانه مانند صفحه کلید، ماوس، میز و صندلی و سایر وسایل رایانه سعی میکنند تا محصولات را مطابق با اصول ارگونومی طراحی و تولید کنند چراکه رعایت اصول ارگونومی سبب کاهش ضایعات چشم، سردرد و کمر درد کاربران رایانه خواهد شد.
ویژگیهای یک محیط کاری مناسب برای کاربران رایانه عبارتند از : وجود سیستم تهویه مطبوع ، نور کافی و مناسب ، استفاده از میز مخصوص که دارای عرض و ارتفاع استاندارد باشد، استفاده از صندلی مخصوص رایانه که ارتفاع آن طوری تنظیم شود که ستون فقرات کاربر را آزار ندهد، استفاده از زیرپایی برای جلوگیری از بیحسی پا و کف پوش اتاق از جنس چوب یا پلاستیک باشد تا الکتریسیته ساکن تولید نکند.
با وجود رعایت نکات فوق، باز امکان بروز بیماریهای خاص برای کاربر رایانه وجود دارد که به برخی از آنها اشاره میشود:
بیماریهای چشم
*************
استفاده نادرست و بیش از حد از رایانه برای اجزای مختلف بدن مضراتی به همراه دارد که چشم یکی از این اجزا آسیب پذیر است.
درد، سرخی و سوزش چشم و آبریزش آن، دوبینی، احساس تاری دید که به کاهش قدرت بینایی، خستگی و درد چشم و سردرد منجر میشود از جمله این عوارض است.
چشمهای انسان عادت دارند تا بسیار راحت روی اشیای دور و نزدیک متمرکز شوند به همین دلیل احتمال خستگی ماهیچه چشمی که روی کاغذ و صفحه مانیتور متمرکز شده وجود دارد.
همچنین ماهیچههای دیگر چشم، از تغییرات نور یا درخشندگی یا از تغییر مسیر دید بین صفحه نمایشگر و نوشتههای در حال تایپ خسته میشوند و به دلیل جابهجایی زیاد کلمات، چشم قدرت تطابق خود را به مرور از دست میدهد.
افرادی که دارای اختلالات انکساری اصلاح نشده هستند، بیشتر در معرض خطرند.
همچنین محیط کار نه باید خیلی پر نور یا تاریک باشد تا به چشم کاربر فشار وارد نیاید.
پزشکان توصیه میکنند برای جلوگیری از ابتلا به بیماریهای چشمی پس از هر چند دقیقه استفاده از رایانه ، پلکهای خود را به هم زنید و مدتی به یک نقطه دیگر خیره شوید تا خستگی چشم از بین برود هرچند در این زمینه سفارش شده است که از مانیتورهای جدید به خاطر ساختار بهتر و اشعه کمتر استفاده شود.
CVS مجموعه ای از علائم چشمی و بینایی است که بر اثر کار با کامپیوتر ایجاد می شوند. تقریبا 4/3 کسانیکه زیاد با کامپیوتر کار میکنند گرفتار این علائم هستند. به نظر می رسد با فراگیر شدن بکارگیری کامپیوتر در محل های کار و حتی در خانه ها تعداد کسانیکه از CVS رنج می برند روبه افزایش باشد.
1 - رستوران توالت
« رستوران توالت » عجیبترین رستورانی است که میتوان در موردش خواند. این رستوران
مدرن در تایوان واقع
شده و مضمون همه چیز از دکوراسیون گرفته تا کاسههای سوپخوری در این رستوران توالت
است.
در « رستوران توالت » نزدیک به ۱۰۰ نفر جای میگیرند که البته هیچکدام روی صندلی
نمینشینند. صندلیهای
معمولی جای خود را به توالت فرنگیها دادند. مشتریان روی توالت فرنگی های رنگارنگ
می نشینند و غذای آنها
در ظروفی به شکل توالت فرنگی سرو می شود و حتی برای پاک کردن دهان از دستمال توالت
استفاده می شود ، کلاً
فضا به صورتی است که احساس می کنی در توالت غذا می خوری.
جالب این جاست که از این رستوران استقبال شدیدی شده ، مخصوصا توریست ها خیلی
استقبال کردند ، و برگزار
کنندگان این رستوران را به فکر انداختند تا در سراسر دنیا شعبه بزنند.
تابلوهای WC و کاسه دستشویی در هر گوشهای به چشم میخورد. شاید این رستوران چند
جایی هم زیادهروی کرده
باشد. توالت فرنگی و کاسه دستشویی به اندازه کافی گویای منظور هستند دیگر نیازی هم
هست که دسر بستنی
شکلاتی را با فرم ظاهری غیر منتظره سرو کنند؟
2- رستوران در ارتفاع
آیا تا کنون بر فراز آسمان غذا میل کرده اید؟ البته منظور سوار بر هواپیما نیست ،
بلکه رستورانی که در
ارتفاع ۹۲ متری از زمین واقع شده است. افتتاح رستورانی در آسمان سبب شده رؤیای
نوشیدن یک فنجان قهوه با
خوردن یک بشقاب غذا در آسمان برای همگان به حقیقت بپیوندد. رستوران آسمانی در چندین
شهر بزرگ جهان بر پا
شده که به « ناهار در آسمان » شهرت یافته است. این رستوران توسط بالا برنده هایی تا
ارتفاع ۵۰ تا ۹۲
متری از سطح زمین بالا می رود و حتی به دستشویی نیز مجهز می باشد. میزهایی که برای
این رستوران تعبیه
شده نه در پنج متر است و وزنی بیش از ۱۰ تن را تحمل می کند.
این رستوران شعب مختلفی در شهرهای بزرگ و جهانگردی جهان دارد ، از جمله آمین در
فرانسه ، بارسلونا در
اسپانیا ، بروکسل ، بوداپست مجارستان ، دبی ، هلسینکل فنلاند ، لاس وگاس ، لندن ،
سوفیای بلغارستان ،
ژوهانسبورک آفریقای جنوبی و تورنتوی کانادا ، البته قرار است تعداد شعب این رستوران
افزایش یابد و در
چند شهر دیگر جهان نیز بر پا شود. شعب بعدی این رستوران زیبا در لیسبون پرتقال و
نیویورک خواهد بود.
این نوع رستوران برای افرادی که خواهان خورد غذا به همراه هیجان و شور و شوق هستند
بسیار مناسب است. تا
کنون بیش از ۱۰ رستوران در آسمان در شهرهای مختلف جهان افتتاح شده است.
نحوه بالا رفتن به این ترتیب است که محفظه رستوران در سطح زمین قرار می گیرد و توسط
قرقره های مکانیکی و
بالا برنده ها به سوی بالا به حرکت در می آید و تا ارتفاع ۵۰ تا ۹۲ متر از سطح زمین
واقع می شود. این
حرکت به سرعت انجام می گیرد و در مدت ۲ دقیقه مهمانان بر فراز آسمان خواهند بود. در
این رستوران امکان
اجرای موسیقی زنده وجود دارد و شب ها نیز با نورپردازی بسیار زیبا چهره زیباتری به
خود می گیرد.
صندلی های رستوران آسمانی کاملاً ایمن است و مهمانان با کمربندهای محکم به صندلی ها
بسته می شوند. البته
کودکان زیر ۷ سال امکان سوار شدن بر این بالابر را ندارند.
صندلی ها تا ۱۸۰ درجه قابلیت چرخش دارند. بشقاب ، قاشق و چنگال ها به نحوی تعبیه
شده اند که کاملاً روی
میز ثابت می مانند و از بالا به پایین پرتاب نخواهند شد.
رستوران زیبای آسمانی از صبح تا شب آماده پذیرایی از مهمانان است. صبحانه ، ناهار ،
عصرانه ، صرف چای و
قهوه ، شام ، مهمانی های رسمی و عروسی و حتی امکان دسترسی به سرآشپز ، مهماندار و
اینترنت نیز در این
رستوران مهیا است.
از عجایب دیگر در این تفریحگاه مهیج وجود دستگاه های سرمایش و گرمایش ، تلویزیون ،
دستشویی ، اینترنت ،
تلفن و دیگر وسایل راحتی مهمانان است.
وزن میز در این رستوران از هفت تا ده تن بوده و قابلیت چرخش ۱۸۰ درجه دارد و یک
جرثقیل ۱۲۰ تنی که دارای
پنج بازو است این رستوران را بالا می برد. هزینه مهمانان در این رستوران از دو هزار
تا ۲۰ هزار دولار
است که در واقع بستگی به سفارش نوع غذا دارد. لابستر ، خاویار ، ماهی سالمون ،
سالاد آوکا ، کباب و
استیک گوشت با بهترین ادویه و زعفران تهیه می شود و برای مهمانان سرو می گردد.
3 - رستوران تاریک
فضای درون این رستوران کاملا تاریک است و گارسون های آن با دوربین های های دید در
شب از مشتریان پذیرایی
می کنند. استفاده از تلفن همراه و فندک در این رستوران ممنوع است.
4 - رستوران در قبرستان
در هند ، مرگ قسمتی از زندگی است و در رستورانی در احمد آباد ، قسمتی از غذا و
نوشیدنی.
در احمد آباد هند رستورانی محبوب وجود دارد که شهرتش به خاطر چایی با شیرش ، نان با
کره اش و البته قبر
هایی در میان میز های رستوران است.
قدمت این قبرستان که متعلق به مسلمانان هند است به قرن ها قبل بر می گردد و در حال
حاضر کسی از هویت
قبرها اطلاعی ندارد اما مردم از صرف غذا در کنار قبرها لذت می برند. قبر ها به رنگ
سبز در سراسر رستوران
پراکنده اند و معمولا با گل هایی تزئین می شوند.
فردی که در حدود ۶۰ سال پیش این رستوران را بر پا کرده در سال ۱۹۹۶ در گذشته است
ولی رستوران همچنان
پابرجاست .
علیرغم نظر بعضی ها که این رستوران را بی احترامی می دانند ، اکثر مشتری ها از
اینکه در کنار قبر ها
چایی می خورند اصلا ناراحت نیستند .
5 - رستوران در زندان
حتماً تعجب خواهید کرد اگر دریابید یکی از بهترین رستوران های ایتالیا دارای شدید
ترین مراقبت های امنیتی
است. در این رستوران مشتری ها به محض ورود مورد تفتیش بدنی قرار می گیرند و پس از
تحویل گوشی تلفن های
همراه خود و کیف هایی که به همراه دارند با عبور از میان میله های آهنی مخصوصی می
توانند به سالن
رستوران وارد شوند. با وجود اینکه روی میزهای این رستوران شمع های زیبایی قرار دارد
و این شمع ها به
قلعه ای که این رستوران در درون آن ساخته شده شکوه خاصی می دهد؛ اما مشتری ها
مجبورند در این رستوران
غذای خود را با قاشق و چنگال های یک بار مصرف پلاستیکی صرف کنند.
این رستوران در حقیقت در داخل زندان فورتزا مدیسا ایجاد شده است و کنترل شدیدی روی
آن وجود دارد با این
وجود مشتری های آن از موهبت خوردن بهترین غذاها و نوشیدنی ها تا زمانی که بتوانند
پول آن را پرداخت کنند
، بهره مند هستند.
کارگران این رستوران در حقیقت زندانیانی هستند که لباس های شیک به تن کرده اند.
آنها برای اینکه
شهروندان پایبند به قانون بتوانند از نزدیک شرایط بودن در زندان را احساس کنند ،
غذاهای مخصوصی که
زندانیان در زندان صرف می کنند را برای آنها تهیه می کنند. هدف از ساخت این رستوران
جمع آوری پول برای
امور خیریه و آموختن مهارت های آشپزی و رستوران داری به زندانیان است تا آنها
بتوانند پس از پایان دوران
حبس برای خود در جامعه کاری دست و پا کنند.
این زندان از سال ۲۰۰۶ به رستوران تبدیل شد و مشتری های زیادی را به سمت خود جلب
کرد. قیمت کمترین غذا
در این رستوران ۳۵ یورو است. گردشگران خارجی برای اینکه بتوانند در این زندان غذا
صرف کنند باید از طریق
هتلی که در آن اقامت دارند از چند روز قبل میز رزرو کنند. این رستوران برج های دیده
بانی و انواع
تجهیزات محافظتی برای جلوگیری از فرار زندانی ها دارد. زندانیانی که در این رستوران
به ارائه خدمات
مشغول هستند با لبخند و روی گشاده روزانه از ۱۰۰ مشتری پذیرایی می کنند. آنها در
کمال صبر و حوصله ،
غذاهای موجود در لیست غذا را برای مشتری ها توضیح می دهند و بر اساس ذائقه آنها
غذاهای مختلفی را به
مشتری ها توصیه می کنند.
زندانی هایی که در این رستوران به آشپزی مشغولند هر روز پخت غذاهای جدیدی را آموزش
می بینند. در این
رستوران اغلب زن ها وظیفه آشپزی را به عهده دارند. در آشپزخانه این رستوران دیگ های
بزرگی در حال جوشیدن
است. خدماتی که در این رستوران به مشتری ها داده می شود بسیار عالی است. همه میزها
به زیبایی تزئین شده
اند و رزرو میزها به خوبی صورت می گیرد.
در این رستوران ۳۰ آشپز ، کمک آشپز ، گارسون و خدمتکار مشغول به کار هستند. این
خدمه رستوران با دقت
فراوانی از بین ۱۵۰ زندانی ساکن انتخاب شده اند. مسئول زندان به جز افرادی که با
مافیا در ارتباط هستند
و به جرم قاچاق مواد و آدم ربایی دستگیر شده اند ، به دیگر زندانی ها فرصت بودن در
این رستوران را داده
است. امسال برای اولین بار سرآشپزهای رستوران های درجه یک ایتالیا با آشپزهای این
رستوران همکار شده اند
تا به آنها پخت غذاهای لذیذ را آموزش دهند.
6 - رستوران ربات
آیا تا بحال رستورانی با گارسون ربات دیده اید ؟ با پیشرفت تکنولوژِی یک رستوران
ژاپنی در تایلند این
تجربه جدید را به مشتریان خود داده است. این گارسون ربات سامورایی کنجکاوی همه را
برانگیخته است.
یک رستوران ژاپنی در تایلند یک تجربه خاص یا مهیج نیست ولی اگر بدانیم گارسون های
آن ربات های سامورایی
هستند قضیه به کلی متفاوت خواهد بود. این بود که یک آشپز تایلندی تصمیم گرفت یک
رستوران ژاپنی افتتاح
کند و راهی پیدا کند تا رستورانش با تمام رستوران های دنیا متفاوت باشد: گارسون
ربات.
این ربات نه فقط سفارش غذا را از شما می گیرد بلکه میز شما را تمیز می کند،بشقاب
غذای شما را بر سر میز
می آورد، میز را تمیز می کند و حتی برای سرگرمی مشتریان یک رقص رباتی نیز انجام می
دهد.
البته ناگفته نماند که افتتاح این رستوران مکانیزه 930،0000 دلار هزینه برداشته است
اما با توجه به
استقبال مشتریان از این رستوران صاحب این رستوران معتقد است به زودی پول سرمایه
گذاریش باز خواهد گشت.
۷- رستوران زیر دریایی
اولین رستوران زیر دریایی جهان در مالدیو و درعمق ۵ متری اقیانوس هند در سال ۲۰۰۷
ساخته شد. ساخت این
رستوران برای مجمو عه هتل های هیلتون ۵ میلیون دلار هزینه داشته است. دیوار های این
رستوران کاملا شیشه
ای است و دید ۲۷۰ درجه از اعماق دریا را برای مشتران فراهم می کنند.
8 - رستوران به سبک بیمارستان
رستورانی در سنگاپور افتتاح شده که به « رستوران کلینیک » معروف است. به گزارش آسیا
نیوز ، در این
رستوران همه صندلی ها به شکل ویلچر و نور سقف آن از چراغ هایی است که در اتاق عمل
تعبیه می شود.
هر میز به طور مجزا از میز دیگر توسط یک پارتیشن کرم رنگ که در بیمارستان ها و
درمانگاه ها وجود دارد از
یکدیگر تفکیک شده است. میزها به نحوی تزیین شده اند که فضای تخت مخصوص آمپول زنی را
ایجاد کرده است.
نوشیدنی های این رستوران از طریق کیسه های سرم که روی پایه ای بلند قرار دارد در
دسترس همه قرار می
گیرد. در این رستوران فانتزی همه چیز به شکل بیمارستان و درمانگاه است.
ظروف غذا نیز از جنس استیل و شبیه ظروفی است که پرستاران پنس و لوازم جراحی را در
آن گذاشته و استریل می
کنند. این رستوران مشتریانی دارد که از فضای درمانگاه و بیمارستان لذت می برند.
صاحب این رستوران برای قدردانی از پزشکان و پرستاران، فضای داخل این رستوران را
مانند بیمارستان طراحی
کرده و پیش خدمت های آن در لباس پرستاران از مشتریان پذیرایی می کنند. غذا های آن
هم همه مقوی و سالم
هستند.
معماری بیمارستان در حالی که بیمارستانها در گذشته آگاهانه جهت مصارف پزشکی، جراحی طراحی میشدند امروزه میتوان شاهد تغییر جهت به سوی انسانگرایی در امکانات بیمارستانی بود. بیمارستانهای امروزی بیشتر به هتل شبیه هستند. وجود فضای اقامتی دارای اهمیت بیشتری نسبت به طرحهای سرد بهداشتی در بیمارستانهای گذشته است. مدت زمان بستری و اقامت بیمار به طور پیوسته کوتاهتر میشود و علاقه به اتاقهای یک تختی یا دو تختی (در خصوص بیمارهای
خصوصی) بیشتر شده است.
قسمت بندی و تعین محدوده
یک بیمارستان عمومی به بخشهای مراقبت، معاینه و درمان، انبار و محل نگهداری موقت زباله، اداری و فن آوری تقسیم میشود. قسمتهای اقامتی و احتمالا بخشهای آموزشی و پژوهشی و همچنین بخشهای حمایتی برای عملیاتهای خدماتی نیز در یک بیمارستان عمومی وجود دارند
انواع بیمارستانها
بیمارستانها
را میشود به گروههای زیر تقسیم کرد: کوچکترین (تا 50تخت)، کوچک (تا150
تخت)استاندارد(تا600 تخت) و بزرگ. حمایت کنندگان مالی بیمارستانها ممکن است
دولت، بنیادهای نیکوکاری یا خصوصی یا ترکیبی از اینها باشند. بیمارستانها
را میتوان از جهت نوع فعالیت به بیمارستانهای عمومی، تخصصی و دانشگاهی
تقسیم کرد.
بیمارستانهای دانشگاهی
بیمارستانهای
دانشگاهی با بیشترین ظرفیت خدماتی را میتوان برابر با دانشکدههای پزشکی و
بیمارستانهای عمومی بزرگ دانست. آنها امکانات تشخیص و درمانی گستردهای
دارند و به طور اصولی پژوهش و آموزش را به پیش میبرند.سالنهای سخنرانی و
اتاقهای تشریح بایستی طوری گنجانده شوند که فعالیت بیمارستان توسط ناظرین
مختل نشوند. بخشها باید بزرگ باشند تا هم ملاقات کنندگان و هم ناظران را در
خود جای دهند. امکانات و نیازهای ویژه بیمارستانهای پزشکی ایجاب میکند
اتاقها به صورت ویژهای طراحی شوند.
مفهوم طرح ریزی
موقعیت: محل
پروژه باید دارای فضای کافی برای بخشهای اقامتی مستقل و دپارتمانهای مختلف
بیمارستان باشد. بایستی در منطقه آرام باشد و در آینده نیز احتمال ساخت و
ساز در اطراف آن وجود نداشته باشد مگر اینکه توسط محلهای مجاور تفکیک و
مستثنی شده باشد. تجهیزات نبایستی بر اثر مه گرفتگی، باد شدید، گردوغبار،
دود، بو وحشرات آسیب ببیند. زمین نباید آلوده باشد و برای گسترش فضا،
زمینهای آزاد اطراف نیز در نظر گرفته شوند
جهت:
بهترین جهت برای اتاق درمان و جراحی بین شمال غربی و شمال شرقی است. نمای بخش پرستاری در جهت جنوب به جنوب شرقی مناسب است آفتاب صبحگاهی دلپذیر، گرمای کم، مزاحمت کم نور آفتاب (احتیاج به تاریک کردن اتاق نیست)، هوای ملایم در عصر ها، اتاقهایی که رو به شرق و غرب هستند به نسبت دارای
آفتاب گیری بیشتر هستند اگر چه از آفتاب زمستانی بهره کمتری میبرند. جهت بخشهای بیمارستان که دارای اقامت متوسط کوتاهی هستند مهم نیست برخی مقررات انظباطی تخصصی حکم میکنند که بیماران در معرض نور مستقیم خورشید قرار نگیرند که اتاقهای رو به شمال برای آنها مناسب است
تصویر:یک بیمارستان قرار است گسترش یابد، طراحی آن شامل چهار فاز سازندگی میشوند یک محیط بسته بزرگ که شامل یک پارک ساخته خواهد شد که پنجرهها بتوانند رو به آن باز شوند بدون آنکه صدا مزاحمت ایجاد کند
اشکال ساختمانی درمانگاه بیماران سرپایی:محل درمان بیماران سر پایی دارای اهمیت ویژهای است. جداسازی مسیر بیماران سرپایی و بیماران بستری شونده باید در اوائل برنامه ریزی مد نظر قرار گیرد.با این حال راه دسترسی به دپارتمانهای پرتو ایکس و جراحی بایستی نزدیک باشد. امور مربوط به بیماران سرپایی هر روز مهمتر میشوند. بنابراین به اتاقهای انتظار بزرگتر و اتاقهای درمان بیشتری نیاز است
راهروها:راهروها باید برای بیشترین جریان گردشی طراحی شوند. در کل، راهروهای دسترسی بایستی حداقل دارای 50/1 متر پهنا داشته باشند. راهروهایی که بیماران را با تخت متحرک جابجا میکنند باید حداقل دارای پهنای موثر 25/2 متر باشند. سقف معلق در راهروها میتوانند تا 40/2 متر ارتفاع داشته باشند. پنجرههای نورگیر و هواگیر نبایستی بیش از 25 متر از یکدیگر فاصله داشته باشند. پهنای مفدار راهروها نباید توسط برآمدگیهای دیوار، ستونها و هروهای بخش باید با توجه به مقررات عناصر دیگر ساختمان مختل و محدود شود. در را داخلی در برای خروج دود سیگار تعبیه شود
درها:در طراحی درها بهداشت باید در نظر گرفته شود. لایه سطحی در بایستی دارای مقاومت بلند مدت در برابر نظافت مداوم توسط تمیزکنندهها و میکروب کشها باشد و بایستی طوری طراحی شود که مانع انتقال صدا، بوهای نا مطبوع و جریان هوا باشند. درها نیز بایستی دارای همان استاندارد عایق بندی در برابر صدا باشد که دیوارهای اطراف از آن برخوردارند. چوب دو روکشه در باید حداقل توانایی کاهش صدا تا25 دسی بل را داشته باشد. ارتفاع دقیق دربها به نوع و عمل آنها بستگی دارد
درهای معمولی m 20/2 -10/2دروازههای عبور وسایل نقلیه m 50/2ورودی انتقالات m 80/2- 70/2حداقل ارتفاع در جادههای ورودی m 50/3
پله ها:به خاطر دلایل سلامتی، پلهها بایستی طوری طراحی شوند که در مواقع لزوم ظرفیت تمام گردش عمومی را داشته باشند البته مقررات ساختمان سازی ملی نیز بایددر نظر گرفته شوند. پلکانها باید در هر دو طرف نرده داشته باشند و بدون بر آمدگی پیشبن باشند(بدون لبه برآمده) پلههای پیچ دار (حلزونی) نمیتوانند در مقررات مربوط به پلهها گنجانده شوند.پهنای موثر عرض پلهها و پاگردها باید حداقل دارای 50/1 متر باشند واز50/2 متر تجاوز نکنند. درها نباید پهنای مفید پاگردها را اشغال ومحدود کنند و با توجه به مقررات بیمارستان، درهای رو به راه پله باید به طرف خروجی باز شوند. میتوان پلههایی با ارتفاع 170 میلی متر داشت و حداقل عمق پاگذار ان 280 میلی متر باشد , بهتر است نسبت ارتفاع به عمق پاگذار 150 تا 300 میلی متر باشد.
آسانسور ها:آسانسورها انسانها، دارو ها، ملحفهها و تختهای بیمارستانی را بین طبقات جابجا میکنند و به خاطر مسائل بهداشتی و زیبایی بهتر است آسانسورهای جداگانهای را برای هر کدام این اهداف در نظر گرفت. در ساختمانهایی که مراقبت، معاینه و درمان در طبقات بالایی انجام میگیرند حداقل دو آسانسور برای انتقال تخت لازم است. اتاقک آسانسور باید به اندازهای باشد که جا برای یک تخت ودو همراه وجود داشته باشد. سطوح داخلی کابین باید صاف، قابل شستشو و به راحتی قابل ضد عفونی باشد. کف آن نباید سر باشد چاه آسانسور باید ضد آتش باشد. برای هر صد تخت یک آسانسور چند منظوره باید تعبیه شود و تعداد این آسانسورها در بیمارستانهای کوچکتر حداقل دو دستگاه باید باشد، بعلاوه حداقل بایستی دو آسانسور کوچکتر برای تجهیزات قابل حمل، کارکنان وملاقات کنندگان وجود داشته باشد
ابعاد دقیق آسانسور: m 20/1 × 90ابعاد دقیق چاه آسانسور: m 50/1 × 25/1
مسیریابی
برای جلوگیری از انتقال میکروب بر اثر تماس، فعالیتهای مختلف جداگانهای میبایست صورت گیرد. سیستم تک راهرویی که در آن بیماران جراحی شده و بیماران آماده جراحی، کارکنان آماده جراحی و کارکنان پس از انجام عمل و حمل وسایل تمیز و کثیف از یک راهرو استفاده میکنند دیگر استاندارد نیست. بهتر است سامانه دو راهروی داشته باشیم که در آن بیماران و کارکنان یا بیماران و وسایل غیر تمیز از یکدیگر جدا باشند. هنوز بهترین نوع این موارد مشخص نشده است و بنابراین به صورت جداگانه در نظر گرفته میشوند. یک راهبرد موثر، جدا کردن جریان بیماران از محل کار مورد استفاده کارکنان گروه جراحی است
اتاقهای جراحی اصلی
تعدادی اتاق ملزومات و کار در مجاورت مستقیم اتاق جراحی هستند. اتاق جراحی باید به گونهای طراحی شود تا هر چه بیشتر به شکل مربع شباهت داشته باشد تا کار در هر جهت از تخت جراحی به راحتی انجام گیرد.اندازه مناسب میتواند 50/6 × 50/6 متر با ارتفاع 3 متر و اضافه ارتفاع 70/0 متر برای تهویه و خدمات دیگر باشد, اتاقهای جراحی بهتر است یکسان باشد تا حداکثر انعطاف پذیری را داشته باشند و عملها روی میز قابل حملی صورت گیرد که بر روی پایهای ثابت در وسط اتاق سوار شده باشد. نور طبیعی از نظر روانشناختی دارای امتیاز خاصی است که جلوگیری از آن تقریبا غیر ممکن مینماید. واگر هم امکان آن وجود داشته باشد باید سیستمی وجود داشته باشدکه به طور کامل جلوی نفوذ این نور را بگیرد(برای مثال عملهای جراحی چشم در فضای خیلی تاریک انجام میگیرد) امروزه اتصالات خدماتی و وسایل فنی معمولا از طریق تجهیزات بیهوشی معلق تأمین میشود. در غیر این صورت ،اتصالات خطوط خلاء، اکسید نیتروس و برق اضطراری بایستی حداقل 20/1 متر بالاتر از سطح کف اتاق قرار گیرند. جدا کردن بخشهایی که در حد بالای میکروب زدایی شده اند(استریل) و وسایل استریل نیز به آنجا ارسال میشود بسیار مهم است. تقسیم اتاق عمل به دو قسمت عفونی و غیر عفونی یک بحث پزشکی است اما عمل هوشیارانه و منطقی است. کف اتاق و سطح دیوارها باید بسیار صاف و قابل شستشو باشند از نصف برآمدگیهای تزئینی و سازهای باید جلوگیری کرد.
اتاق بیهوشی
اندازه اتاق بیهوشی باید تقریبا 80/3×80/3 متر باشد و درهای آن نیز کشویی و برقی باشد و به اتاق عمل باز شوند(پهنای 40/1 متر)این درها باید دارای دریچه و شیشهای باشند تا بتوان با اتاق جراحی ارتباط تصویری داشت. اتاق بایستی مجهز به یخچال ،سینک آب ،لوله دستشویی و آبکشی، کابینت جهت نگهداری لوله هلی جراحی ،اتصالات تجهیزات بیهوشی. برق اضطراری باشد.
اتاق ترخیص بیهوشی:این اتاق به اتاق بیهوشی شباهت دارد در ورودی به راهروی کاری باید لولایی و بدون چفت با عرض 25/1 متر باشد
اتاق شستشو:تقسیم اتاق شستشو به بهداشتی ومعمولی ایده ال است اما از نقطه نظر بهداشت یک اتاق تکی کافی است. حداقل پهنای اتاق باید80/1 متر باشد. برای هر اتاق جراحی بایستی سه دست و صورت شویی (سینک) که آب را به اطراف نمیپاشد وجود داشته باشدکه از طریق پدالهای پایی کنترل شوند .بایستی دارای دریچه دید باشند و اگر هم برقی هستند بایستی با پدالهای پایی باز شوند. اگر صرفه جویی در الویت دارد میتوان از درهای لولایی چرخش استفاده کرد
اتاق اشیاء استریل:اندازه این اتاق دارای انعطاف پذیری بیشتری است اما بایستی به اندازه کافی فضای قفسه و کابینت وجود داشته باشد و بتوان به طور مستقیم از اتاق عمل به آن دسترسی داشت. به ازای هر اتاق عمل اشیاء استریل به مساحت تقریبی ده متر مربع نیاز است
اتاق تجهیزات:اگر چه دسترسی مستقیم به اتاق عمل ارجح است این کار همیشه ممکن نیست اگر دسترسی مستقیم امکانپذیر نباشد اتاق تجهیزات بایستی تا حد امکان نزدیک اتاق عمل باشد تا مدت انتظار کمتر شود. اتاقی به اندازه 20متر مربع باید در نظر گرفته شود
اتاق زیر مجموعه استریل:این اتاق را میتوان مستقیم یا غیر مستقیم به بخش استریل اتاق عمل مرتبط کرد. این اتاق شامل یک بخش بهداشتی برای اشیاء استریل شده و یک بخش معمولی برای اشتباه غیر استریل است. تجهیزات آن بایستی شامل
سینک, سطح انبار ,سطح کار و استریل کنندههای بخار باشد. وصل کردن یک اتاق زیر مجموعه استریل (ساب استریل) به چندین اتاق عمل میتواند مشکلات بهداشتی بوجود آورد که این کار نباید صورت گیرد. توجه داشته باشید که ابزار جراحی در واحد استریلیزه مرکزی آماده میشوند که خارج از محوطه جراحی قرار دارد
اتاق گچ گیری:به خاطر مسائل بهداشتی، این اتاق نباید در محوطه جراحی باشد بلکه در محوطه بیماران سرپایی بایستی قرار گیرد در واقع اورژانس بیمار بایستی از لابیهای مختلف عبور کند تا به اتاق عمل برسد. تجهیزات شرایط پس از عمل فناوری اتاق بهداشت و تهویه هوا: سیستم تهویه هوا جزئی حیاتی از فناوری اتاق بهداشت است نمونه معمولی آن از جابجایی کم،لزرش با سرعت ثابت حرکت هوا (m /s 45/0)استفاده میکند که تمام میکروبها و ذرات رها شده را به خارج میراند. یک سیستم دمنده جهت دار هوا نیز برای به حداقل رساندن لرزش هوا و یکنواختی آن هوا را به داخل اتاق عمل میدمد. بنابراین میتوان به مقدار زیاد از ترکیب هوای آلوده و هوای تازه ( هوای اتاق بهداشت )جلو گیری کرد. برای حفظ بهداشت و تمیزی تجهیزات جراحی به مسافتی به ابعاد تقریبی 00/3×00/3 متر نیاز است. همچنین سیستم تهویه هوا پیش از آماده کردن مقدار هوا مورد نیاز، از طریق تصویه، رقیق و فشرده کردن هوا سطح اجرام زنده هوایی را میکاهد. برای مثال برای اطمینان از آلودگی زدایی هوا بین اتاقهای عمل به15تا20 بار تعویض هوا در ساعت نیاز برای ایجاد منطقهای در اتاق عمل که تا حد امکان فاقد است. کنترل نشده هوا از طریق اتاقهای مجاور به داخل اتاق عمل جرم/ذره باشد از ورودی بایستی جلوگیری کرد.این کار را میشود از طریق هوا بندی اتاق عمل (تمام درزها در طی ساخت بایستی پر شوند) و با تغییر فشار انجام داد (یعنی بالاترین فشار که در اتاق عمل است به تدریج در اتاق بیهوشی کمتر ودر اتاقهای دیگر به حداقل میرسد تا با بوجود آمدن تفاوت فشار هوا از اتاق عمل به اتاقهایی که به مراقبت کمتر احتیاج دارند حرکت کند) بنابراین پنجرههای اتاق عمل بایستی دارای دریچههای مشبک تهویه هوا با قابلیت هوابندی کامل باشند.
فعالیتهای جنبی:اتاقهای فعالیتهای جنبی ضروری نیست که در نزدیکترین مجاورت اتاقهای عمل قرار گیرند. این اتاقها بوسیله راهرویی که مورد استفاه بیمار نباشد جدا شوند
اتاق پرستارها
ابعاد این اتاقها بستگی به بزرگی دپارتمان جراحی بیمارستان دارد. باید فرض شود که در هر تیم جراحی هشت عضو دارد(پزشکها،پرستارهای اتاق عمل، پرستارهای بیهوشی) اگر واحد جراحی دارای بیش از دو اتاق عمل باشند مناسب است که سیگاریها را از غیر سبگاریها جدا کرد. این اتاق راحتی باید دارای تعداد صندلی کافی , کابینت و یک سینک باشد.
محل کار پرستارها
این اتاقها میبایستی دارای موقعیت مرکزی باشند و دارای شیشههای بلند تا راهروی کاری از آن طریق دیده شود. علاوه بر میز تحریر آنها باید دارای کمد و کابینت و دیوارهای بلند برای نصب برنامهها باشند
اتاق گزارشات
این اتاقها که نیاز آنها مطلق نیست نباید بیش از 5 متر مربع باشنددر این اتاقها جراحان پس از عمل گزارش آن را تهیه میکنند
داروخانه
یک داروخانه به مساحت 20 متر مربع میتواند انواع مواد بیهوشی , داروهای جراحی و مواد دیگر را در خود جای دهد بخصوص که دارای قفسههای گردشی باشد.
اتاق نظافت:مساحت 5 متر مربع برای چنین اتاقی کافی است این اتاقها بایستی به اتاق عمل نزدیک باشند زیرا پس از عمل
میکروب زدایی (ضد عفونی) و تمیز کردن ابزار صورت میگیرد
جایگاه تختهای تمیز
در نزدیکی محدوده لابی بیماران بایستی فضای کافی جهت قرار دادن تختهای تمیز شده و آماده وجود داشته باشد. مقدار مورد نیاز عبارتست از یک تخت تمیز اضافی برای هر میز جراحی.
آبریزگاه
به خاطر مسائل بهداشتی مستراحها بایستی خارج از محدوده جراحی و فقط در سرسرای (لابی) بیماران قرار گیرد
ملزومات اتاق بازگشت هوشیاری:اتاق بازگشت هوشیاری باید بتواند چندین بیمار عمل شده از اتاقها ی جراحی مختلف را در خود جا دهد. تعداد تختهای محاسبه شده باید5/1 برابر تعداد اتاقهای عمل باشند. اتاق مجاورآن اتاق شستشو با چند سینک است. پرستاری میبایستی دارای یک جایگاه نظارتی باشد که از آن بتواند بر همه بیمارها تسلط داشته باشد. طراحی اتاق باید طوری باشد که نور طبیعی بتواند وارد آن شود تا بیمارها بتوانند خود را با ساعات شبانه روز تطبیق دهند
رعایت نکات ایمنی در جراحی
اتاق جراحی باید از طریق درهای کشویی برقی به اتاقهای بیهوشی، ترخیص شستشو واشیاء استریل ارتباط داشته باشند. این درها بایستی در خارج از اتاق عمل نصب شوند تا فضای اتاق را اشغال نکنند. به خاطر مسائل بهداشتی، سیستم باز کردن درها باید با پدال های پایی کنترل شود در اتاق فعالیتهای جنبی درهای محوری (بدون جفت) با پهنای یک متر تا 1.25 متر کافی است این نکته بایستی در نظر گرفته شود که اتاقهای اصلی بیهوشی دارای ترکیبی انفجار کننده از گازها هستند (بخارها، اکسیژن، اکسید نیتروژن) این گازها ممکن است به محدوده جراحی اتاقهای آماده کردن بیمار و گچ گیری رخنه کنند برای مقابله با جمع شدن گازهای بیهوشی در اتاق اتصالات الکتریکی و الکتروپزشکی بایستی حداقل در ارتفاع 1.20 متر از سطح کف اتاق قرار گیرند. به وسیله کف رسانای اتاقها را با هم برابر کنید. رطوبت هوا را بین 60% تا 65% حفظ کنید. اتاقهایی که جهت نگهداری مواد بیهوشی به کار میروند بایستی ضد آتش باشند و به اتاقهای عمل، زایمان و بیهوشی راه نداشته باشند
روشنایی
روشنایی در اتاق عمل بایستی قابل تنظیم باشد تا با توجه به موقعیت برش جراحی، نور را بازاویههای مختلف بتاباند. متداولترین سیستم روشنایی چراغهای جراحی سقفی متحرک هستند این سیستم متشکل از یک روشنایی اصلی است که دارای حرکت چرخشی و زاویههایی است و یک لامپ جنبی که بر روی یک بازوی ثانوی روشنایی اصلی از تعداد زیادی سوار است. لامپ کوچک ساخته شده است تا از ایجاد سایههای خیلی تاریک جلوگیری شود. امروزه اتاقهای عمل تخم مرغی شکل با روشنایی داخل سقفی نیز گاهی ساخته شوند مقررات روشنایی بیمازستانها شدت اسم روشنایی برای اتاقهای عمل را 1000(لوکس) و اتاق های جنبی عمل را 500 معرفی می کنند.
استریلسازی مرکزی
این مکان جایی است که تمام ابزار بیمارستان را آماده میکند. بیشتر این وسایل توسط دپارتمان جراحی (40%) و مراقبتهای ویژه، جراحی و داخلی (هر کدام 15%) استفاده میشود. به همین دلیل اتاق استریلسازی و مرکزی بایستی در نزدیکی این حوزههای تخصصی قرار گیرد توصیه میشود که مکانهای استریلسازی در جاههایی که دارای رفتوآمد کم (انسان و مواد) است قرار گیرند. تعداد استریلسازها بستگی به بزرگی بیمارستان و دپارتمانهای جراحی دارد و ممکن هست مساحت تقریبی 120-40 متر مربع را اشغال کنند
بخش مراقبتهای ویژه
وظیفه بخش مراقبتهای ویژه (ای سی یو)جلوگیری از اختلالات خطرناک فعالیتهای حیاتی بدن است: برای مثال ،اختلالات تنفسی و قلب وعروق ،عفونتها،دردشدید و از کار افتادگی اعضا (کبد ,کلیه) خدمات بخش مراقبتهای فشرده کنترل ودرمان وهمچنین مراقبت از بیمار است. در بیمارستانهای عادی که فاقد تخصص پزشکی خاصی هستند مرسوم است که مراقبتهای ویژه را به دوبخش جراحی وپزشکی داخلی تقسیم بندی کنند
ترتیب:
دپارتمان مراقبتهای ویژه بایستی یک بخش جداگانه باشد که فقط (بخاطر مسائل بهداشتی)از طریق لابیها قابل دسترس باشد.